28.9.2015

אמנות רחוב בהארלם הספרדית/ זמירה שגב, ספטמבר 2015

צילומים: זמירה שגב
קו מספר שש של הרכבת התחתית במנהטן מוריד אותנו ברחוב 103 ולקסינגטון. אנחנו בהארלם הספרדית, ואמנית ציורי רחוב עם הרבה צבע מתחת לציפורניים, היא המדריכה שלנו בסיור ציורי רחוב בשכונה. תחום ציורי הרחוב היה שנים רבות בשליטה גברית והיום עוד ועוד נשים מצטרפות אליו. אנחנו מתכנסים בבית קפה קהילתי קטן. על קירותיו תלויות עבודות של אמנים מקומיים המוצעות למכירה. המדריכה מציגה את עצמה. היא ילידת קנדה שהתאהבה בסצנת אמנות הרחוב של ניו יורק, גרה בברונקס, מגדלת שני ילדים ועובדת בהארלם.

גינה קטנה ומטופחת על שטח שבתים סוגרים עליו משלושת צדדיו היא תחנתנו הראשונה, והיא אוצרת בתוכה הרבה מסיפורה של הארלם. פעם עמד כאן בית. אחרי שנשרף השתלטו תושבי השכונה על השטח והקימו בו גינה לרווחת התושבים, לוקחים לעצמם בכוח פינה ירוקה. בגינה יש בריכה קטנה עם תנין מלאכותי, פסל מכוסה פסיפס ועל הקיר מולנו ציור גדול של שתי נשים חמורות סבר ואוחזות ידיים בצבעים ססגוניים. האחת היא הציירת פרידה קאלו, והשנייה המשוררת חוליה דה בורגס. שתי אמניות שמעולם לא נפגשו בחייהן. הן מצוירות כששרשראות כדורי רובה מוצלבות על חזן ומעליהן תלוי ליבן. "הן נלחמו עם הלב, לא עם כדורים", מסבירה המדריכה. בורגס היא משוררת ילידת פורטו ריקו, שלחמה במולדתה למען זכויות נשים. היא פרסמה שלושה קבצי שירה, וסיימה את חייה הסוערים ומלאי התהפוכות בגיל 39 כאלכוהוליסטית אנונימית. גופתה נמצאה ברחוב בשכונה ולא זוהתה אלא לאחר ימים רבים. ברחובות הארלם היא גיבורה נערצת וכמה ציורי קיר גדולים מנציחים אותה.



העבר של שריפת בתים בהארלם שווה סיפור. "מחירי השכירות היו כה נמוכים, ורבים מהדיירים העניים לא הצליחו לשלם גם את השכירות הנמוכה" מספרת המדריכה. "בעלי הבתים מצאו פתרון: הם היו נותנים חמישים דולר לנערי הרחוב ומבקשים מהם להצית את הבניין, לפעמים על יושביו. דמי הביטוח שקיבלו כפיצוי היו גבוהים מדמי השכירות והמהלך השתלם". כך התמלאה הארלם בעוד ועוד שלדי בתים שרופים ונטושים. ברחובות שלטו חבורות רחוב, סמים, פשע, עוני ונחשלות. לפני כעשור התחיל השינוי. כמו תמיד, הגיעו קודם האמנים העניים שחיפשו מקום מגורים זול והכניסו צבע ופעילות חברתית לשכונה, יוזמות הנדל"ן מיהרו להגיע בעקבותיהם. ה- projects - השיכונים של הדיור הציבורי שכל מי שראה את הסדרה המופתית "הסמויה" זוכר היטב, קיימים גם בהארלם. שכר הדירה נמוך מאוד ומשפחות רבות, גם כאלה שיכולות כיום לשלם שכר דירה רגיל, מתגוררות עם הסבא והסבתא כדי לא לאבד את הזכויות על הדיור המוזל. השכונה נמצאת בתהליך מואץ של ג'נטריפיקציה – ביטוי שגור ולעיתים שנוי במחלוקת בניו יורק בימים אלה. התחדשות שכונות עקב מעבר אוכלוסייה חזקה ומבוססת יותר אליהן שלעיתים משביחות את השכונה, אך לעיתים דוחקות החוצה את התושבים המקומיים שכבר לא יכולים להרשות לעצמם את המגורים במקום.

התרבות של דרום ומרכז אמריקה שולטת ברחובות. שומעים יותר ספרדית מאנגלית. עובר אורח שכמה משיניו חסרות מצטרף לסיור ועוזר למדריכה: "גדלתי כאן, דיברנו אנגלית ברחוב וספרדית בבית. בחופשות היינו נוסעים לקוסטה ריקה לעזור לסבא עם החזירים ועם עבודות השדה. עברנו הרבה כאן בהארלם. היתה מגפת ההירואין, אחר כך מגפת הקראק. היום שקט כאן יותר" הוא מסכם ומאחל לנו סיור נעים, אך צץ שוב כמו משום מקום אחרי חצי שעה, מוסיף עוד הערה ונעלם, כמו היה חלק בלתי נפרד מסצנת הרחובות הססגוניים בשכונה.


באחד הרחובות כל גזעי העצים מכוסים בסריגה עליזה וצבעונית. היה כאן פסטיבל ואחת האמניות החליטה "להלביש" את העצים לכבודו. הסיור נמשך ואנחנו רואים עוד ועוד ציורי רחוב עשירי צבעים שהסגנון הדרום אמריקני שולט בהם. הציור האחרון בסיור הוא ציור ענק בשחור לבן דווקא, של האמן אקסל וויד. נערים שחורים משחקים ברחוב ובגדול רשום "HOME". זה הבית.


כשהיינו בשליחות לפני 30 שנה איש לא העז להתקרב להארלם, לא ברכב ובוודאי לא ברכבת התחתית. הסיפורים הילכו אימים על שכונה ענייה הנשלטת על ידי חבורות רחוב אלימות. היום זו שכונה מתחדשת עם הרבה צעירים ואמנים. הסמים עדין ברחובות אך גם הגינות הקהילתיות, האקטיביזם החברתי, והרבה גאווה מקומית ותקווה.

את הסיור המודרך הזמנו דרך אתר http://hushtours.com/. מאד מומלץ.

שלכם, זמירה שגב




נשמח לשמוע את דעתך על הנושא, ניתן להשאיר תגובה, ממש פה למטה בבלוג או ברשתות החברתיות.

לקבלת עדכון על כל פוסט חדש שעולה - צרפו את "תרבות אנד דה סיטי" לחברים שלכם-

26.9.2015

Chateau Des Baudry – הבית שלנו בדורדון

צילומים: יורם בר-סלע
את הטיול בעמק הדורדון חילקנו לשני אזורים. האזור המערבי בקרבת Bergerac והמזרחי, אזור Sarlat. אנחנו בדרך כלל אוהבים לגור במקום אחד ולטייל באזור, אבל גלל אורכו של העמק, העדפנו הפעם לנדוד בין שני מקומות שונים. שניהם משלימים את אופיו המיוחד של האזור: חקלאות כפרית, כפרים קסומים הנאחזים בציפורניהם במדרונות מצוקי ענק, שפע המים הזורמים בכל קמט קרקע ומעל לכל, המערות הקדומות עם ציורי האנשים הקדמונים.

Chateau des Baudry
דמינו לעצמכם חדר אוכל מהמאה ה-17, מעוטר בריהוט ישן. בינו לבין המטבח מפרידה דלת הבנויה בצורת קשת בעובי של מטר בערך. אורחים מאוסטרליה, ספרד, גרמניה, אנגליה, בלגיה... וישראל, סועדים יחד. מוסיקה קלאסית נעימה מתנגנת ברקע ופרנסואה, בעל הבית והמארח האולטימטיבי, מגיש בחן רב ארוחה בת 5 מנות בסגנון פריגור. בעודו מסביר על מקורם של כל גבינה וירק ומציע יין מתאים לכל מנה, טורחת אשתו הלן על הכנת המנות הבאות. כן, היא המבשלת. בבוקר היא שואלת אם תעדיפו דגים או בשר. לפניה"צ אתם עשויים לפגוש אותה בשוק המקומי, קונה את המצרכים הטריים. במשך היום היא מכינה את המנות ובערב זוכה בשבחים על בישול יצירתי, טעים להפליא ובמינון נעים. ארוחה ברמה של כוכבי מישלן, מוגשת באווירה ביתית חמימה.

ובינתיים, האורחים מחליפים ביניהם חוויות מהטיול היומי וטיפים שימושיים לימים הבאים. הארוחה המשותפת יוצרת היכרויות והשיחה קולחת.


Chateau des baudry נבנתה בהמשכים. הבסיס במאה ה-15 ותוספות בניה במאות ה-17 18. וכך נשמר הבית. ישן ויפה. במרכזו גינה מטופחת, פראית כלבבנו, עם בריכת דגים חיננית במרכזה. סביבה, 5 חדרי אירוח בלבד. חדרים רחבי ידיים, מרוהטים ומעוטרים בסגנון אוטנטי. הם פתוחים מצד אחד לגינה הפנימית, ובצד השני לחצר ענקית הצופה על הנוף שמסביב ולבריכת השחיה. קרובה מאד, אך מוסתרת מעין כל.


מסביב, יערות חשוכים, כרמים פרושים עד האופק, יקבים וכפרים קטנטנים ויפים. מסלולים קסומים לטיול רגלי, שווקים מקומיים שבהם מבצעים התושבים את עיקר הקניות, דרך היין שכמעט כל בית בה הוא יקב. ועל ראשי הגבעות, טירות מאגדות ימי הביניים. שפע של אופציות טיול יומיות.


מבולבלים משפע האטרקציות? פרנסואה נותן טיפים, מדפיס מפות, מסמן עליהן את המקומות ה"שווים" ומאחל לכם יום נפלא. מיד לאחר מכן, יושבי הבית מתפזרים לעמל יומם. 4 בריטים מבוגרים רוכבים על אופניהם לשוק הקרוב, והאחרים, נכנסים למכוניות לעבר הכפרים והמצודות. וזוג אחד, מעדיף לשבת לצד הבריכה המוקפת צמחיה וסתם לקרוא ספר. "חבל לוותר על השקט והשלווה" הם אומרים.



אז אם אתם מחפשים חופשה צרפתית אמיתית שתזכיר לכם את האווירה הקולינרית של "הסעודה של בבט" ו"מסע בן 100 צעדים", זה המקום. זה לא המקום הזול ביותר, אבל נפלא ביותר.


ועל Chateau de La Tuilerie בה גרנו באזור המזרחי של עמק דורדון, בכתבה הבאה. 

שלכם, יורם בר-סלע


ביקרתם ב- Chateau Des Baudry בעקבות קריאת הכתבה? ספרו לחבר'ה בהמשך העמוד. 

לקבלת עדכון על כל פוסט חדש שעולה - צרפו את "תרבות אנד דה סיטי" לחברים שלכם-

5.9.2015

"אהבתי הראשונה" – מסמינר הקיבוצים לתיאטרון הבימה

צילום: מיקי נעם אלון
זוג הורים יהודיים ממשפחה אריסטוקרטית מגייסים סטודנט שילמד את בנם הסורר. כך בסיפורו של שלום עליכם "אהבתי הראשונה" שעל פיו נוצרה ההצגה "אהבתי הראשונה" המוצגת בתיאטרון הבימה. בהמשך, עושים התלמיד והמורה הצעיר חיים משוגעים. במקום ללמוד, מוציא הבן את המורה לתרבות רעה של משחקי קלפים ושתיית אלכוהול, כשכלפי ההורים הם משחקים תלמיד שקדן ומורה קפדן. כשמדובר על שידוך עם כלתו העתידית, מאלץ התלמיד את המורה שיכתוב לה מכתבים בשמו. המורה כותב, והכלה המיועדת עונה במכתבי אהבה מרגשים. לאט לאט, מתאהב "כותב הסתרים" בכלה המיועדת, המשתקפת לו מתוך המכתבים. וביום החתונה... תקראו בספר. 

"סיפורו של שלום עליכם כתוב כסרט אילם", אומרת גליה פרדקין שביימה את ההצגה במסגרת קורס שנה ג' במחלקה לתיאטרון של סמינר הקיבוצים. "בחרנו כנושא את הסרט האילם. ראינו המון סרטים וניתחנו יחד את מאפייני הסרט האילם. הסיפורים התמציתיים, התנועתיות המיוחדת של השחקנים, הגוונים, סגנון התאורה, ואפילו השריטות שעל הפילם. כשהרגשתי שחסר לנו סיפור, היה ברור לי ש"אהבתי הראשונה" של שלום עליכם ישלים לנו את ההצגה".


שחקנים עושים סרט
בהצגה בהבימה, צוות של אנשי קולנוע מפיק סרט אילם בעקבות סיפורו של שלום עליכם. בן יוסיפוביץ' משחק דמות של במאי מלא הערכה עצמית, עם יומרות גדולות - בסרט דל תקציב. 120 ק"ג של אגו מנופח... עם לא מעט סדקים צרים ועמוקים. דמות מורכבת של במאי קולנוע שיודע הכל. מאוהב בשחקנית הראשית, אבל יודע שהיא לא בשבילו. רודה בכל הצוות, אבל "מלקק" לשחקן הראשי. מנצח ביד רמה על ההפקה, אבל בסתר ליבו כנראה מתוסכל ממקומו שנשאר מאחורי הקלעים. בעצם היה רוצה לרקוד על המסך כאחד השחקנים.

צילום: מיקי נעם אלון
הבמאי, המשחק תפקיד מרכזי מאד בהצגה, הוא דמות שאוהבים לשנוא, אבל גם אוהבים. הוא נותן את הנשמה. נשמה שרוטה, אבל של בן אדם. חסר רסן. בוטה. ישיר. מישהו שנמצא בכל אחד מאיתנו. הוא מלא חשיבות עצמית ומדבר עם לסת שמוטה שהובילה לגיבוש מבטא אנגלוסקסי מוזר המשלים את הדמות. "בחרתי את דמותו של אלפרד היצ'קוק כהשראה ליצירת הדמות" הוא אומר ומוסיף: "היצ'קוק הסתכל על אנשים וראה בעצם את האסוציאציות המטורפות שלו". מסתכל על ההתרחשויות שלפניו, ורואה "סרטי אימה".



צילום: מיקי נעם אלון
צבעים בשחור לבן
ההצגה עוסקת בטשטוש הגבולות בין ההפקה הקולנועית למציאות. פיצול האישיות של כוכבי ההצגה בין דמותם כחלק מצוות ההפקה, מקומם במסגרת היצירה הקולנועית שהם יוצרים ומקומם במציאות היומיומית. חלקם מנוצלים ומושפלים, וחלקם נערצים ובלי נגישים. 

בהצגה, חוברים כל האלמנטים התיאטרליים לחוויה קסומה. לצד השחקנים הלבושים בתלבושות נפלאות בשחור לבן, מופיעים חלקי התפאורה הדינמיים המתופעלים על ידי השחקנים. הם יוצרים חללים מגוונים, מסתירים וחושפים התרחשויות בעומק הבמה, כחלק אינטגרלי מההתרחשות והבימוי. התאורה מטילה ענן של קסם על המחזה כולו והמוסיקה, שחלקה מנוגנת ב"LIVE" וחלקה מושמעת, מצטטת מיצירותיהם של נינו רוטה, צ'רלי צ'פלין ואחרים. והכל בשחור ולבן האופייניים לסרט האילם – אבל כל כך צבעוניים.

צילום: מיקי נעם אלון
ההצגה שנוצרה בסמינר הקיבוצים נקנתה ע"י הבימה ומוצגת באולם מסקין. "אולי זה ישמע קצת קלישאתי" אומר בן יוסיפוביץ' "אבל זו התרגשות עצומה למצוא את עצמנו מציגים את ההצגה שיצרנו בסמינר, באולם מסקין "בהבימה". ואני מוסיף: שכדאי להזמין כרטיסים הרבה זמן מראש, כי בהצגות הקודמות, כל הכרטיסים נמכרו הרבה לפני ההצגות. 

ההצגות הבאות: 
יום ו', 20 בנובמבר 2015.
ימים ה' ו', 24-25 בדצמבר 2015

בימוי: גליה פרדקין | תפאורה: אדם קלר | תלבושות: רות מילר | דרמטורגיה: איציק ויינגרטן | עריכת מוסיקה: הילית רוזנטל | עיצוב תאורה: מאיר אלון

שחקנים יוצרים - שלי בן-יוסף, חן גבעתי, מתן גורן, נמרוד דגן, אורן דיקמן, בן יוסיפוביץ', ינון כהן, לינה אנה כסטרופ, אבישי מרידור, רוני נתנאל, אדם שפר.

זו הצגה יצירתית ומיוחדת, ויחד עם זאת, פשוטה, ברורה ומדברת בגובה העיניים. אסור להחמיץ.

שלכם, יורם בר-סלע





נשמח לשמוע את דעתך על הנושא, ניתן להשאיר תגובה, ממש פה למטה בבלוג או ברשתות החברתיות.

לקבלת עדכון על כל פוסט חדש שעולה - צרפו את "תרבות אנד דה סיטי" לחברים שלכם-